In welke buurt binnen het centrum woont u?
Vraag 1 - In welke hoedanigheid woont en/of verblijft u in het centrum?
Vraag 2 - Welke leeftijdscategorie is voor u van toepassing
Vraag 3 - Heeft uw buurtorganisatie, zoals een buurtnetwerk, buurtplatform, bewonersplatform of bewonersvereniging, zich voldoende kenbaar gemaakt in het centrum?[
Vraag 4 - Wat is volgens u het nut van een buurtorganisatie (Meerdere antwoorden mogelijk)
Vraag 5 - Volgt u de informatie van uw buurtorganisatie via hun website, flyer, buurtblad, nieuwsbrief of op sociale media?
Vraag 6 - Heeft u vrienden en kennissen in de buurt?
Vraag 7 - Heeft u een vertrouwenspersoon in uw omgeving waarbij u met problemen terecht kunt?
Vraag 8 - Wilt u meehelpen om mensen te ontmoeten of te verbinden? Indien u dit wilt maak dit bekend in het opmerkingsveld beneden
Vraag 9 - Voelt u zich veilig in uw buurt?
Vraag 10 - In begin van de enquête heeft u aangegeven in welke buurt u woont. Wat vindt u van uw woonomgeving/buurt?
Vraag 11 - Ook in het centrum geldt sinds begin 2024 een straatmaximum voor verkamering/verpanding van 20% voor Jekerkwartier, Kommelkwartier, Statenkwartier, Boschstraatkwartier, Wyck en Céramique; overeenkomstig overige stedelijke gebieden. Geen maximum geldt voor de Binnenstad en de straten Boschstraat noord, Wycker Brugstraat en Stationsstraat. Voor de buitenwijken geldt een lager maximum van 10%. Bent u tevreden over het huidige beleid m.b.t. de verkamering/verpanding?
Vraag 12 - De gemeente wil van het centrum een zone te maken waarbij de auto te gast is (de bestuurder moet rekening houden met de fietser en mag maximaal 30 km/uur rijden). Wat vindt u van deze maatregel?
Vraag 13 - Moet er opgetreden worden tegen mensen die hun fiets, motor, scooter of auto buiten de officiële parkeerplaatsen in het centrum stallen?
Vraag 14 - Vindt u dat parkeergelegenheid voor motoren, scooters en fietsen in het centrum moet worden uitgebreid?
Vraag 15 - De gemeente wil bevorderen dat de participatie van de bewoners wordt uitgebreid. Vindt U dat er voldoende mogelijkheid is om uw inbreng bij de Gemeente te realiseren?
Vraag 16 - Vindt u dat het huidige evenementenbeleid voldoende rekening houdt met de belangen van de bewoners?
Vraag 17 - Heeft u voldoende inspraak gehad in het huidige evenementenbeleid?
Vraag 18 - Gedurende de coronaperiode zijn met in achtneming van de 1,5 meter maatregel de bestaande terrassen uitgebreid. Sommige horecazaken stellen voor de uitbreiding van terrassen permanent te maken. Vindt u dat een goed idee?
Vraag 19 - Toelichting: dB(A) is de eenheid waarin de sterkte van het geluid in verreweg de meeste gevallen wordt weergegeven. De dB(A) is afgeleid van de gewone decibel, maar corrigeert de geluidssterktes voor de gevoeligheid van het menselijk oor. Een verhoging van de geluidssterkte met 1 dB(A) is voor het menselijk gehoor bij heel goed concentreren en luisteren nog nét waarneembaar. Sinds dit jaar (2024) is het geluidsniveau van evenementen en horeca in het centrum aangepast tot een maximum van 80 dB(A) op de dichtbijgelegen gevel. Wat zijn uw ervaringen. Vindt u dat deze limiet verlaagd moet worden naar 75dB(A) (zoals in Amsterdam).
Vraag 20 - De gemeente heeft het ophaalschema van de GFT, restzakken en oud papier gewijzigd. De ophaalfrequentie van de restzakken blijft echter tweewekelijks; vindt u dat de restzakken weer wekelijks moeten worden opgehaald in het centrum?
Vraag 21 - De gemeente kampt al jaren met een tekort aan handhavingspersoneel, waardoor fietsenoverlast, studentenoverlast en overvolle afvalcontainers niet of nauwelijks worden aangepakt. Wat is uw ervaring met handhaving?
Vraag 22 - Hoe is het met de groenvoorziening gesteld in uw buurt?
Vraag 23 - Op 1 januari 2025 gaat de Zero Emissie Zone in werking in het centrum. Dat verplicht alle ondernemers om met een zero-emissie bedrijfsauto het centrum te betreden. Bent u voor of tegen deze maatregel?
Vraag 24 - Hoe verplaatst u zich doorgaans in of vanuit het centrum [meerdere antwoorden mogelijk]:
Vraag 25 - Wat is over het algemeen de reden voor uw verplaatsing in het centrum? (Meerdere antwoorden mogelijk)
Vraag 26 - De gemeente is voornemens om de Bassinbrug op termijn te verwijderen (zie foto). Hierdoor zal de openbaar vervoersas verplaats moeten worden naar het noorden. Deze loopt dan bijvoorbeeld over de geplande verlengde Maasboulevard en langs de Noorderbrug terug naar de Boschstraat. Wat vindt u van dit plan?
Vraag 27 - Naast de geplande wijziging van de vervoersas vanwege het verwijderen van de Bassinbrug, overweegt de gemeente Maastricht ook om in de toekomst grote bussen te weren uit het stadscentrum. Dit zou betekenen dat de huidige buslijnen 4 (Pottenberg-Caberg) en 7 (Randwyck) niet langer door het centrum zullen rijden. Als alternatief hebben enkele buurtorganisaties het voorstel ingediend om in het centrum te gaan werken met kleinere, bij voorkeur elektrische, busjes. Hiermee zou een speciale "centrumlijn" gecreëerd kunnen worden om het openbaar vervoer in het deel van het centrum waar lijn 4 en 7 verdwijnen toch te behouden. In onderstaande afbeelding is een voorstel te zien van een route voor de centrumlijn.